Ungern

lagreyhoundpark@yahoo.se

Resan till Ungern

Vi startade redan på torsdagen för att slippa köer vid färjor etc. Vårt sällskap på resan var familjen Held som skulle tävla med sina whippar.

Vår övernattning blev vid den Tjeckiska gränsen där vi på morgonen fick inhandla en lapp att fästa på framrutan, något som man får lösa vid varje övergång i de forna öststatsländerna. Väl framme vid banan i Rappapatona var  det bara att leta upp en bra plats för veckan.

På lördagsmorgonen var det full aktivitet vid banan och resten av byn, men eftersom ungrarna inte kunde engelska var det svårt att veta vad som var på gång. Det visade sig att hela byn hade en stor fest en gång om året och vi hade tur att vara där rätt dag. Jättetrevligt. På banan hade FCI något som hette moonlight , det var kul att se hur deras tävlingar var. I Ungern har de två sorters greyhound engelsk och ungersk.
Whippet, Italienska vinthundar och ungerska greyhounds sprang 3 lopp på samma kväll men engelska greyhounds fick springa två lopp samma kväll. 3 lopp för de ungerska greyhoundarna inom loppet av 5 timmar var inte vad vi var vana vid och kanske inget vi skulle vilja deltaga i, men whipparna och italienarna verkar klara det bra.
Greyhoundarna som sprang 2 lopp samma kväll verkade ok, men tiderna var bra mycket sämre än de som springer ett lopp. Men nu har man sett det med egna ögon och kan ta ställning därefter. På söndagen fick våra greyhounds och whippar prova banan och det var ok. Måndagen besökte vi Budapest med saluhallen som avslutning, kul med ny mat. Tisdagen blev också en kulturell dag med slottsbesök och kvällen avslutades med besök på en lokal resaurang i byn.

Onsdagen blev en vilodag inför försöken på torsdagen, men det gällde bara svenskarnas hundar, på kvällen tränades det för fullt av de andra deltagarna, då anlände även tävlingsgruppen från CGRC, det var trevligt att träffa Ivo och Thomas igen. På torsdagsmorgonen anlände våra danska vänner med sina greyhounds, de hade kört hela natten och fick en välbehövlig kopp kaffe. Vi undrade när besiktningen var men de hade ingen invägning eller vetrinärkontroll men det fanns en vetrinär på banan under båda tävlingsdagarna. I försöken blev det blandad kompott, i tredje kurva var där en liten svacka som innerhundarna hade svårt för, det var bara de danska och svenska hundarna som inte tävlat där innan. Helds whippar hamnade på följande platser, Picko kom till B-final, Mackan åkte ut och Svea till final. Mazars greyhounds hamnade på följande platser Black beuty b-final men fick senare strykas pga tåskada, Kajol till final Cheeta till final och Billo till final. Våra hundar hamnade följande Jolanta till b-final och Tiffany till final.
Trist att komma precis utanför finalplats. Fredag morgon var det lottning med ett mycket litet antal deltagare. Men alla verkade nöjda med sina boxar. Efter det blev det en tur till Pannohalma, ett stort vackert kloster utanför Budapest. Hundarna behövde komma ifrån banan de också.

På kvällen var det hundaktion och Sten och Bengt var de enda som bjöd på Jolanta medan Tiffany gick för ett högt pris. Vaknade på lördagsmorgonen nervös och svettig, naturligtvis var detta den hetaste dagen på hela veckan med 42 grader i solen. Tävlingarna började redan 10,30 med mackan i ett inbjudningslopp, fick en andra plats.kl: 11.10 var det dags för picko och han hamnade på en andra plats plats. Kl:12,30 var det dags för Jolanta, hade svalkat av henne med ljumna  frotte täcke, men hon klarade värmen bra och tog starten och ledde från start till mål.

Stor prisutdelning med täcke blommor etc. Kl:13-15 var det paus innan finalerna,inte kul tyckte Tiffany som hört haren hela förmiddagen utan att få springa.Kl: 16,00 var det dags för Sveas final och spänningen var stor, hon gjorde mycket bra ifrån sig  och hamnade till sist på en fjärde plats. Kl: 16,20 var det dags för Billo och Kajol så det var bara att klara strupen och vara hejarklack, vi är alltid hejarklack för varandra eftersom danskar och svenskar är en mycket liten klick utomlands. Kajol vann finalen och Billo blev  femma. Sedan var det Tiffanys tur och hon tog starten och höll över mållinjen. Vilken känsla att stå på prispallen och höra svenska nationalsången. Därefter var det Cheetas tur och han skötte sig lika snyggt som Tiffany, så Mazar kunde åka hem med två finalplatser. Sedan firades det med god champagne och middag. Jo förresten, Sten och Bengt kammade hem en nätt vinst på sina auktionspengar nu när Jolanta vann. Sedan blev det några dagars semester i Tjeckien. Besökte staden Cesky Krumlov, en mycket vacker stad. I hela tjeckien var man välkommen med hund nästan överallt. Det var jätteskönt att kunna gå ut och äta och ha hundarna med sig, självklart blev dom klappade och vi fick tusen frågor. Tack CGRC för en bra vecka och fina tävlingar. Det som är kul är att man lär känna deltagare från hela europa .